Przyrównałabym ten proces do budowania budynku, gdzie krok po kroku wznosimy coraz okazalszą budowlę. Jednak mimo pięknych ozdobników, które sprawiają, że budowla wygląda pięknie, tym co jest w niej najważniejsze jest jej fundament. Jeśli inżynier źle go stworzył może to skutkować całkowitym zawaleniem tego pięknego obiektu. Taką funkcję, która nie zawsze jest widoczna od razu, spełnia właśnie odpowiednie żywienie.
Na szczęście coraz częściej mówi się o tym jak ważna jest dieta. Od tego co jemy zależy prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, samopoczucie, siły i chęci do dalszej pracy. Stosowanie się do zasad racjonalnego żywienia zapewnia zdrowie i chroni nas przed występowaniem różnych chorób.
Tak też wykształciła się dietetyka sportowa, która nakierowana jest na wspomaganie organizmu sportowca, umożliwiając mu osiągnięcia wysokich wyników oraz uchronienie go przed możliwymi kontuzjami.
Wyczynowe uprawianie sportu stawia przed zawodnikami wysokie wymagania, takie jak odpowiednia sprawność fizyczna czy wydolność organizmu. Duże obciążenia treningowe wiążą się z ogromnym wydatkiem energetycznym, zakłóceniem naturalnej równowagi organizmu, przemęczeniem czy nawet przetrenowaniem. I w tym momencie to dieta staje się czynnikiem decydującym o tym, jak dalej będzie funkcjonował sportowiec poddany takim niekorzystnym warunkom.
Duża różnorodność dyscyplin i związane z tym odmienne wymagania fizyczne i energetyczne wiążą się z koniecznością zastosowania indywidualnego podejścia do każdego sportowca.
NIE MOŻNA ogólnie formułować zaleceń żywieniowych, nie znając zawodnika, jego stylu życia i nawyków. Każdy z nas jest inny i w związku z tym dieta powinna być również indywidualnie dobrana pod sportowca.
Na najwyższym poziomie współzawodnictwa, kiedy niewiele dzieli wszystkich zawodników, liczy się każda drobna modyfikacja stylu życia, która może umożliwić wygraną. Z tego względu tak istotne jest przywiązywanie wagi nie tylko do treningów, ale również do zachowań żywieniowych.
Podsumowanie:
Dobre odżywienie organizmu pozwoli Ci uniknąć kontuzji i sprawi, że będziesz dużo lepiej wykorzystywał swoją pracę na treningu
Diety nie można układać na oślep! Każdy organizm jest inny, dlatego tak ważne jest jego zrozumienie za pomocą odpowiednich badań w porozumieniu z dietetykiem sportowym!
Pamiętajmy więc… „Jesteś tym co jesz”
Jeśli organizm jest naszym domem, a prawidłowa dieta jego fundamentem, to nie zaniedbujmy tego kluczowego elementu, który może się przełożyć nie tylko na lepszy wynik, ale też na zachowanie zdrowia na długie lata!
„Kiedy wszystko inne jest równe, właściwe żywienie może decydować o ostatecznej wygranej lub przegranej.” Prof. Ron Maughan, 2002